“Alsof het hun eigen kindje was!”

VieCuri medisch centrum

www.viecuri.nl

De 29-jarige Marlinde Mennen en haar partner Tom Nellen (34) uit Sevenum kwamen aardig wat hobbels tegen op de weg naar het ouderschap. Hun kindje Scott lag na de geboorte eerst in het ziekenhuis in Maastricht en vervolgens nog drie en een halve week op de afdeling neonatologie van het Geboortecentrum Noord-Limburg. Ondanks de zorgen zijn Marlinde en Tom zeer te spreken over hoe ze tijdens die turbulente tijd zijn begeleid.

“In het begin van mijn zwangerschap ging het, op wat misselijkheid na, heel goed. Pas bij twintig weken kwamen de eerste ‘hobbels’ en vermoedde de verloskundige dat de baby niet goed groeide. Na wat extra controles bleek inderdaad bij 27 weken dat de baby te klein was, en moest ik naar het Geboortecentrum voor extra onderzoeken. Uiteindelijk werden we naar Maastricht doorgestuurd voor nog meer checks.”

Slecht hartfilmpje
In Maastricht kregen Marlinde en Tom te horen dat de placenta niet genoeg voeding aan de baby doorgaf: Marlinde moest per direct stoppen met werken. “De pech hield echter niet op: de dag daarna werd ik in VieCuri opgenomen met een blindedarmontsteking! Na de operatie mocht ik wel naar huis, maar moest ik twee keer per week terug voor controles. Toen een week later de hartslag van de baby niet in orde bleek, moesten we terug naar Maastricht. Daar werd ik direct opgenomen. Ik heb vijf weken in Maastricht gelegen voordat Scott met 34 weken geboren werd.” Die bevalling op 22 februari dit jaar verliep hectisch: het hartfilmpje was zo slecht dat de artsen voor een spoedkeizersnede moesten kiezen. “Tom was in Eindhoven aan het werk en haalde het niet om bij de bevalling te zijn. Uiteindelijk hebben ze via videobellen het moment laten zien dat Scott uit mijn buik kwam.”

Ademondersteuning
Scott en Marlinde bleven twee en een halve week in Maastricht. “We konden niet naar het Geboortecentrum in Venlo voordat Scott minimaal 1500 gram woog. Na twee en een halve week was het zover en gingen we met de ambulance naar Venlo. Daar heeft Scott nog drie en een halve week op de afdeling neonatologie gelegen. Hij had extra zorg nodig omdat hij bij de geboorte twee hersen­bloedingen had. Verder heeft hij zes weken ademondersteuning nodig gehad omdat zijn longen nog niet goed waren gerijpt. En hij was nog te licht, dus moest goed aansterken.”

Ook steun voor de ouders
“De zorg die we kregen in Venlo was super”, aldus Marlinde. “Het is heel fijn dat je samen met je kindje op één kamer ligt. Het team is zó zorgzaam; de verpleegkundigen zorgden voor Scott alsof het hun eigen kindje was.” Ook voor Marlinde en Tom was er de nodige steun. “Je ziet veel verschillende gezichten aan het bed, en krijgt daardoor ook steeds andere adviezen. Zoals dat altijd gaat, heb je met de één een betere klik dan met de ander. Met een aantal verpleegsters kon ik echt goed praten; daar heb ik zoveel steun aan gehad. In het Geboortecentrum maken ze echt tijd vrij om er ook voor de ouders te zijn. Je bouwt dan in korte tijd een band op samen. Uiteindelijk waren we natuurlijk heel blij dat we op 8 april naar huis mochten, maar ik vond het lastig om de mensen die zo goed voor ons hebben gezorgd, achter te laten.”

Verloskundige: Linda Smeets (27 jaar)
Praktijk: Verloskundigenpraktijk Horst en Maasdorpen
Werkt met: vijf verloskundigen in de praktijk
Wordt enthousiast van: “Een barende die in haar eigen kracht
gelooft om haar kindje op de wereld te zetten.”

“De zorg in het Geboortecentrum Noord-Limburg is zó compleet, dat slechts af en toe een kindje moet worden overgeplaatst naar Maastricht of Nijmegen. Soms vallen mensen vanwege een medische voorgeschiedenis of in geval van een meerlingenzwangerschap vanaf het begin van de zwangerschap onder de zorg van VieCuri. Niet alleen horen wij van deze cliënten dat ze goed worden begeleid; het ziekenhuis houdt ons ook op de hoogte en de overdracht verloopt goed. Zo weten we wanneer die patiënt zich voor de nazorg in het kraambed bij ons gaat melden. Het plaatje zou helemaal compleet zijn als er in de toekomst verplaatste kraamzorg mogelijk zou zijn. Als een cliënt langer in het ziekenhuis moet blijven, zouden we de één-op-één zorg voor moeder en kind graag in het Geboortecentrum willen verzorgen.”

Verloskundige: Angelique Sup
Praktijk: Verloskundigepraktijk Raijer en Sup
Werkt met: “2 verloskundigen in de praktijk”
Wordt enthousiast van: “Dat mensen mijn inbreng waarderen op zo’n bijzonder moment.”
“Doordat moeders én vaders in de kraam- of couveuse­suite kunnen blijven slapen, zijn ze als vanzelf meer betrokken: dat verschil merk je echt. Op de kraamsuites kennen wij bijna iedereen bij naam. Mijn collega Marloes en ik voelen ons er thuis. Met de afdeling neonatologie hebben we minder contact omdat de meeste zwangerschappen en bevallingen goed verlopen. Is er toch een acuut probleem, dan sturen we mensen door naar de gynaecoloog. Blijkt het echt ernstig te zijn en de moeder moet naar Nijmegen of Maastricht, dan laten de medewerkers van het Geboortecentrum ons altijd iets weten zodat wij ook contact met de mensen kunnen opnemen. Zo blijven we allemaal bij de zorg betrokken.”

Het Geboortecentrum Noord-Limburg is uitgerust met een afdeling neonatologie voor de behandeling van te vroeg geboren kindjes en op tijd geboren baby’s die ziek zijn of extra controles nodig hebben met monitoring van onder meer ademhaling en hartslag. “Een reguliere kraamafdeling volstaat in dat geval zeker niet”, aldus neonatoloog Jeroen van Hoorn.

Een neonatoloog is een kinderarts die na zijn specialisatie tot kinderarts nog een aanvullende opleiding volgde op een neonatale intensive care unit, oftewel een intensive care voor pasgeborenen. Het is niet vanzelfsprekend dat in ieder ziekenhuis met een afdeling neonatologie, er ook een neonatoloog werkzaam is. Het Geboortecentrum Noord-Limburg onderscheidt zich daarmee. Van Hoorn: “Onze afdeling neonatologie is ook, als enige Limburgse neonatologieafdeling, gecertificeerd met het Neokeurmerk voor gezinsgerichte en ontwikkelingsgerichte zorg van de Vereniging voor ouders van Couveusekinderen. We werken volgens het family centred care principe: de zorg wordt afgestemd op de behoefte van het kind en de familie. Ouders worden nauw betrokken bij de zorg voor hun kind.”

Veel gezondheidswinst
De verpleegkundigen op de afdeling zijn allemaal opgeleid tot neonatologieverpleegkundige. “Ook krijgen we ondersteuning van onder meer kinderfysiotherapeuten, diëtisten, medisch psychologen. En we werken nauw samen met het team kinderrevalidatieartsen van Adelante.” Volgens Van Hoorn is het speciaal om optimale zorg te verlenen aan de kwetsbare groep piepjonge patiënten. “Kinderen die te vroeg of ziek worden geboren, hebben nog een heel leven voor zich. Door een goede behandeling en begeleiding, ook van de ouders, is er nog veel gezondheidswinst te boeken.”

“De zorg wordt volledig afgestemd op de behoeften van het kind”