Kijk mij nou: Ine Nagelhout (71) uit Venray

Van Essen Optiek

0478 51 25 67

www.vanessenoptiek.nl

Wie ben je?
Ik ben Ine Nagelhout, geboren en getogen in Venray. Ik hou van bridgen en ik lees graag, bijvoorbeeld in mijn tuin. Halverwege mijn middelbare schooltijd ben ik naar een kostschool gegaan en volgde vervolgens de leraressenopleiding in Den Bosch. Mijn ouders hadden toen een eigen zaak in Venray en daar sprongen wij als kinderen regelmatig bij. Na mijn opleiding ben ik gaan werken in het speciaal onderwijs. Dat heb ik 42 jaar graag en met veel passie gedaan.

Wat voor speciaal onderwijs?
Ik werkte met kinderen tot 14 jaar met verschillende niveaus en in verschillende vormen van speciaal onderwijs. De langste periode gaf ik les bij De Peelhorst in Horst. Ik gaf aanvankelijk alle lessen en de laatste jaren heb ik remedial teaching gegeven en werkte ik met dyslectische kinderen. Ik heb daar tot aan mijn pensioen in 2009 gewerkt. Tot 18 jaar geleden woonde ik achteraf in Kronenberg en ik heb altijd gezegd: voordat ik oud word ga ik weer terug naar Venray.

Kijk, volgens mij zit het zo!
Graag zou ik alle mensen een goede bril willen geven om vooral naar zichzelf te kijken. In deze wereld gebeuren niet alleen mooie, maar ook veel vervelende dingen. Ik vind dat de mensen veelal geneigd zijn om de schuld bij een ander te leggen of een slachtofferrol te spelen. Dat ligt niet in mijn aard. Je hebt je eigen verantwoording, je kunt alleen maar je eigen houding veranderen, niet die van een ander.

Waarom deze bril?
Mijn zusje Jet en ik zijn een eeneiige tweeling en zij woont eveneens in Venray. Beiden hebben we glaucoom aan de ogen en de laatste jaren worden ze slechter. Ik moest een nieuwe bril. Jet ook, want die was op haar leesbril gaan zitten. Nadat ze haar ogen had laten opmeten, ging ze een montuur uitzoeken. Ze nam mij mee. We pasten twee mooie damesbrillen en die stonden ons goed. Zo ben ik ook klant geworden bij Van Essen.

Vind je het leuk om te reizen?
Ik ben vaak op vakantie geweest, na mijn pensionering heb ik als assistent reisleider speciale ouderreizen begeleid. Dat was erg leuk! Ik heb vijf prachtige reizen gemaakt, bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika. Je leert je mede­reizigers dan erg goed kennen. Begin dit jaar ben ik op Curaçao geweest, in mei op Sicilië, Corsica en Sardinië en met mijn zusje Trees ga ik in de zomer een paar dagen naar München. Ik ga dan ook voor kunst, cultuur en historie.