Na zwaar verkeersongeval je petekind aansprakelijk stellen?

Van der Putt Advocaten

0478 55 66 77

www.putt.nl

Als de eerste sneeuw van het jaar op maandag 29 november 2010 op de weg valt krijgt Jan (57) uit Gennep als bijrijder een verkeersongeval in Schaijk. De bus waarin hij samen met zijn collega zit raakt in een slip en knalt frontaal op een tegemoetkomende bestelbus.

Zijn collega zit bekneld en Jan ligt volledig in de kreukels. In het ziekenhuis vrezen de doktoren voor zijn leven. Gelukkig gaat het vanaf Kerst iets beter. Hoewel, het enige dat hij dan kan is knipperen met zijn ogen. Marijke, de vrouw van Jan, leeft in onzekerheid: is hij voor de rest van zijn leven verlamd? Wat kan hij dadelijk nog wel? Kan zij de hypotheek alleen opbrengen? Na de laatste hersteloperatie, bijna een jaar na het ongeluk, gaat het stukken beter met hem, maar hij is zeker niet de oude. Het echtpaar besluit om naar ons gratis inloopspreekuur te komen. Voor Jan een moeilijke keuze, aangezien het bedrijf waar hij al 30 jaar werkt van zijn zwager en later van zijn petekind is. Hij wil onder geen beding zijn werkgever aanklagen. Marijke haalt hem over, want wat als hij helemaal niet meer kan werken of het bedrijf failliet gaat. Wat dan?

Ik verdiep mijzelf in het dossier en al snel blijkt dat het allemaal om verzekeringswerk gaat, dat buiten zijn werkgever om geregeld kan worden. Hij had namelijk netjes een inzittendenverzekering afgesloten. Jan en Marijke zetten door. Het is mijn taak om slachtoffers zoveel mogelijk te ontzorgen. Ik geef ze af en toe huiswerk mee, bijvoorbeeld bij het inzichtelijk maken van de schade. Maar ik rem ze ook af: ik wil ze een helder en reëel beeld geven van de mogelijk­heden die ze hebben.Na een verkeersongeval heb je drie jaar de tijd om iemand aansprakelijk te stellen. Doe je dat niet dan verjaart je zaak. Het liefst wil ik hier zo snel mogelijk bij worden betrokken, want dan ervaar ik zelf hoe iemand zich voelt en welke keuzes iemand maakt of wil maken.

Vanwege de ernst van zijn letsel kreeg Jan in het ziekenhuis van de artsen te horen dat hij nooit meer aan het werk zou komen. Mede door zijn positieve houding en de door mij ingeschakelde arbeidsdeskundige kan Jan nog enkele uren per week met voorzieningen datgene doen wat hij leuk vindt. Als letsel-schade-advocaat heb ik te maken met mensen en hun emoties en het is mijn taak om de emoties van het zakelijke te filteren. Ik vind het knap wat Jan samen met Marijke heeft bereikt. Ze hebben altijd de positieve kanten van het leven gezien. Prachtig.

Geertje Verkuijlen
Gespecialiseerde letselschade-advocaat
‘Ik wil ze een helder en reëel beeld geven van de mogelijkheden die ze hebben’

Jan en Marijke over Geertje:
“Als letselschade-advocaat nam Geertje de regie in handen. Dat is nodig, want in dit proces kwam er zoveel op ons af: emotioneel en financieel. In een fractie van een seconde ziet je leven er heel anders uit en neem je afscheid van vertrouwde patronen als een drukke baan of samen motorrijden. Je gaat onmiddellijk in een rouwproces. Geertje is onze rots in de branding gebleken en ze heeft de zon in ons leven teruggegeven.”