Soms moet je iemand afremmen, in zijn eigen belang

Van der Putt Advocaten

0478 55 66 77

www.putt.nl

Bij het openen van de afsluitdeksel van zijn vrachtwagen raakte Richard Verhees uit Blerick(opgegroeid in Wanssum) in maart 2016 uit balans, hij valt en komt met zijn rug op de lekbak terecht. Hij breekt zijn twaalfde ruggenwervel en de gevolgen kan hij, een man die gewend isalles zelf te doen, maar moeilijk accepteren.

Kort na het ongeval dacht hij gewoon weer als vrachtwagenchauffeur aan de slag te kunnen gaan. Langzaam werd het Richard duidelijk hoe ernstig en blijvend zijn rugletsel is. Met vallen en opstaan heeft hij geleerd met zijn klachten en beperkingen om te gaan. Richard probeert daarbij positief te blijven en niet te klagen. Maar natuurlijk lopen de emoties soms hoog op. Zo waren Richard en zijn vrouw kort voor het ongeval verhuisd. Dit huis zou hij flink gaan verbouwen. Als hij niet op de vrachtwagen zat, was hij thuis namelijk altijd bezig met allerhande klussen, tuinwerkzaamheden of met het onderhoud van de auto’s. Het bedrijfsongeval veranderde dit allemaal. Richard moet hierdoor veel klussen uitbesteden. Hij blijft het moeilijk vinden om afhankelijk van derden te zijn en hulp te moeten vragen. Het is onder meer mijn taak om er voor te zorgen dat alle kosten die Richard maakt, ook door de aansprakelijke verzekeraar vergoed worden.  Richard wilde graag bij zijn werkgever blijven werken en ook zijn werkgever wilde hem niet kwijt. Er zijn daarom diverse gesprekken geweest en onderzoeken gedaan om te kijken of Richard als transportplanner aan de slag kon. Inmiddels werkt hij al geruime tijd met plezier als planner bij zijn eigen werkgever. Zijn ervaring als chauffeur kan hij natuurlijk goed gebruiken bij het inplannen van de ritten van zijn collega’s.

De vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van zowel Richard als zijn werkgever kom ik niet altijd tegen. In overleg met de verzekeraar heb ik een arbeidsdeskundige ingeschakeld. Om er zeker van te zijn dat Richard in zijn enthousiasme niet zijn beperkingen onderschat. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat hij over tien of vijftien jaar nog steeds kan werken zonder dat zijn rugklachten erger zijn geworden.

Richard over Kristel:
“Als vrachtwagenchauffeur heb je een goed inkomen en als je, net als ik, graag alles zelf doet, dan kun je geld besparen. Na het ongeluk ziet je leven er totaal anders uit en krijg je door je beperking voor elk karweitje een rekening gepresenteerd. Kristel heeft mij in alle mogelijke stemmingen inmiddels al aan de telefoon gehad: van boos, verdrietig, gefrustreerd tot blij en opgelucht. Zij heeft geduld, ik kan haar alles vragen en zij weet welke weg we het beste kunnen bewandelen. Dat geeft mij rust.”