Gevolgen van hersenletsel zijn niet altijd zichtbaar

Van der Putt Advocaten

0478 55 66 77

www.putt.nl

Nathalie Nabben fietste ruim drie jaar geleden op een zonnige zondagmiddag na een hockeywedstrijd terug naar huis. Halverwege een heuvel stopte ze om te wachten. Haar dochter naderde en haalde haar netjes in, maar een vriendinnetje en tevens teamgenootje daarachter zag haar over het hoofd. Bam! Nathalie viel hard op de grond, alsof ze was aangereden door een auto.

Nathalie en René runnen samen Etos Nabben aan het Gelreplein in Venlo. Het familiebedrijf is door zijn ouders in de jaren ‘60 gestart. Door het fietsongeluk zag de toekomst van het ondernemersechtpaar er ineens heel anders uit, want Nathalie hield er blijvend hersenletsel aan over. Haar man René, die via een vriend ons kantoor kende, schakelde ons in. Nathalie peinst er niet over om het vriendinnetje van haar dochter of haar ouders aansprakelijk te stellen. Als blijkt dat het om een verzekeringskwestie gaat, besluit het echtpaar anders. Je weet als slachtoffer namelijk nooit welke blijvende gevolgen een ongeluk heeft of kan hebben. De meeste mensen in Nederland sluiten een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) af en zijn hierdoor verzekerd voor dit soort ongevallen. Overigens is dat niet verplicht, maar ik zou het wel iedereen aanraden.

Na een ongeluk is blijvende schade moeilijk direct meetbaar. Slachtoffers hebben namelijk tijd nodig om te herstellen en de draad weer op te pakken. Je weet dus niet hoe Nathalie er twee jaar later voorstaat. Houdt ze problemen met het geheugen, de concentratie of blijft ze sneller afgeleid of eerder moe bij fysieke inspanning of niet? Het is daarnaast ook lastig te bewijzen dat je juist door het ongeluk hebt ingeleverd. En als je dat al kunt, wat is dan de schade? Die discussie ga ik voor mijn cliënten aan met de verzekeraar.

Een slachtoffer mag zich altijd bij laten staan door een professional en dat is maar goed ook. In de praktijk zie ik genoeg voorbeelden van verzekeraars die je bijvoorbeeld naar een arts sturen die snel concludeert dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Vervolgens kun je fluiten naar een mogelijke claim. Ik regel dat slachtoffers hun schade vergoed krijgen. Je wordt er niet rijker van, maar je hoeft er ook zeker niet armer van te worden. Zo deed Nathalie veel in het huishouden, maar door het ongeluk was ze daartoe minder in staat. Dan moet daar iets voor geregeld worden. Hetzelfde geldt op het werk.

Als ik nu de winkel in Venlo binnenloop dan vind ik het mooi om te zien hoe enthousiast, met passie en plezier ze daar beiden werken, dan zou je bijna vergeten dat het fietsongeluk letsel heeft veroorzaakt.

René en Nathalie over Henri:
“Gedurende het traject koppelt Henri iedere stap terug en bespreekt met ons de te nemen route. Hij kent de weg in het landschap van medisch en juridisch specialisten. We merken dat een verzekeraar een dossier zo snel mogelijk wil sluiten. De vasthoudendheid van Henri zorgt voor een fijne afwikkeling. In ons dagelijks leven merken we de vaak ingrijpende en ook emotionele gevolgen van het ongeluk. Henri is professioneel betrokken bij ons proces en legt alles rustig uit.”

Henri Pelckmans
Gespecialiseerde letselschade-advocaat
“Slachtoffers hebben tijd nodig om te herstellen en de draad weer op te pakken”