Iedereen wint erbij

Rob Presenteert

06 28 91 52 20

www.robpresenteert.nl

De een draait zijn hand er niet voor om, terwijl bij de ander meteen het klamme zweet uitbreekt. Of het nu gaat om een presentatie op een podium voor vijfhonderd man in een volle zaal, om leden van de Raad van Commissarissen van een groot bedrijf of om een vergadering op het werk.
Volgens Rob van Lieshout kan iedereen het leren: jezelf goed presenteren.

Als kleine jongen was Rob al gefascineerd door het podium. Het had voor hem iets magisch. Maar niet iedereen ervaart dezelfde passie, energie en plezier om in het middelpunt van de belangstelling te staan. “In een groep het woord nemen als de directeur afscheid neemt, de voordelen van een nieuw product benoemen of een paar anekdotes vertellen tijdens de trouwceremonie van je dochter. Heel veel mensen ervaren presenteren als moeten.” 

De belemmering zit volgens Rob diep. “Met een paar simpele vragen zie je dat het negen van de tien keer te maken heeft met angst of een gebrek aan zelfvertrouwen. Wat zullen ze wel niet van me denken? Ik laat iemand ontdekken wat hij nodig heeft om het oude patroon te doorbreken, zodat hij weer volledig in zijn kracht komt te staan. Met meer vertrouwen gaat presenteren.”

Rob: “Mijn vader René trad tijdens carnaval regelmatig op en toen ik dat als kleine jongen zag wilde ik ook het podium op. Dit gebeurde uiteindelijk pas op mijn negentiende. Dat was voor mij ook een overwinning, want als kind kreeg ik het vooral spaans benauwd als een presentator met een microfoon op me afkwam. Ik probeerde mij dan zelf zo klein mogelijk te maken, strak voor me uit te kijken en hopen dat mijn beurt werd overgeslagen. Ik was even niet aanwezig.”

Iedereen kan leren om beter te presenteren, maar niet iedereen zal een goede presentator zijn. “Nee gelukkig niet, stel je voor. Dan ben ik straks mijn baan kwijt”, zegt Rob met een lach. “Heel veel mensen hoeven ook niet op een podium te gaan staan, maar ze kunnen wel hun angsten overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen om zichzelf beter te leren presenteren. Zorgen dat ze zoveel mogelijk zichzelf zijn en daarmee in control zijn en blijven. Als je lekker in je vel zit, op je ademhaling let en de inhoud van je presentatie kent dan ben je voor 90 procent geslaagd. Dan durf je jezelf voor de leeuwen te gooien.”

“Met een paar simpele vragen zie je dat het negen van de tien keer te maken heeft met angst of een gebrek aan zelfvertrouwen”

Rob van Lieshout uit Venray is bekend in de regio als presentator, dagvoorzitter, trainer en coach (NLP). Als workshopleider en
trainer helpt hij mensen individueel of als groep te spreken voor een gezelschap. Of het nu gaat om het woord voeren tijdens een afscheid van de directeur, een bedrijfspresentatie of een teamvergadering of op elk ander moment waarop jij (jezelf) mag presenteren en dat lastig vindt… Rob van Lieshout helpt om blokkades en belemmeringen weg te nemen.