Goed gastheerschap 

is een hele toer

Het toerisme in Noord Limburg maakt de afgelopen jaren een sterke groei door. Naast ouderen ontdekken steeds meer gezinnen met jonge kinderen de rust en ruimte, die de streek biedt. 

Uitstekende accommodaties en mooie wandel- en fietsroutes zijn in grote mate voorhanden, maar goed gastheerschap speelt een minstens even grote rol. In Venray en Horst aan de Maas ontplooien zich initiatieven om het de toerist en dagrecreant zoveel mogelijk naar de zin te maken. André Tonen is voorzitter van het Toeristisch en Recreatief Platform Venray. “Het platform ontwikkelt en realiseert ideeën om het de toerist in onze gemeente zoveel mogelijk naar de zin te maken”, vertelt André. “Om de eigen beleving van erschillende toeristisch aantrekkelijke bezienswaardigheden en activiteiten te versterken, hebben wij als Toeristisch en Recreatief Platform Venray een bustour georganiseerd met ondernemers uit de toeristische sector en hun werknemers. Tijdens de tocht bezochten zij allerlei verschillende interessante bezienswaardigheden en accommodaties. De eigen beleving draag je over op de toeristen en recreanten en dat werkt versterkend.” 

Een romantische en unieke belevenis
Gemeenten Horst aan de Maas en Venray willen beiden door samenwerkingen met ondernemers, culturele instellingen en het onderwijs een bijdrage leveren om Noord-Limburg aantrekkelijk te houden voor haar inwoner, recreant en toerist. Eén van de ambassadeurs van het lokaal gastheerschap is minicamping Op den Boender in Castenray. Eigenaresse Marloes Drabbels: “Op den Boender is een landelijke en kleinschalige camping aan de rand van natuurgebied de Diepeling, de Castenrayse Vennen en de Castenrayse berg. Hier kamperen is een romantische en unieke belevenis. Onvergetelijk is het verhaal van de vrouw met een burn-out, die zo tot rust was gekomen in deze prachtige omgeving, en van de hartelijkheid van de mensen hier had genoten, dat ze bij het vertrek vanaf onze camping, helemaal in tranen afscheid nam. Kijk, daar doen wij het dus voor.”

Kermis Venray groter dan die van Venlo en Eindhoven
Zowel Venray als Horst aan de Maas hebben op toeristisch gebied veel te bieden. André Tonen vervolgt: “In Venray hebben wij geen grote attractieparken. We moeten het vooral hebben van een thematische benadering. Zo hebben wij een fietsroute tussen het Oorlogsmuseum in Overloon en de grootste Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn uitgestippeld met als highlight de mogelijkheid om over het terrein van het oorlogsmuseum te fietsen. Wij vinden dat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten mag worden. Het is één van de initiatieven die voortkomen uit de samenwerking tussen ondernemers binnen het platform.” Op het gebied van evenementen staat Venray ook niet stil. “Wist je dat de kermis in Venray groter is dan die van Venlo en Eindhoven? En dat er iedere week wel iets georganiseerd wordt in het centrum? Het is een lastige en kostbare aangelegenheid om de bezoekers naar onze regio te krijgen. Maar zodra ze hier zijn, leggen wij de toeristen zoveel mogelijk in de watten.” Horst aan de Maas kent een soortgelijk initiatief om het lokale gastheerschap te perfectioneren. Begin dit jaar gaf de gemeenteraad groen licht voor het project ‘Gastheerschap in Horst aan de Maas’. De coördinatie van dit project ligt in handen van het Toeristisch Platform Horst aan de Maas. Jeske van Gerven van het Toeristisch Platform Horst aan de Maas vertelt: “De laatste jaren zagen wij dat toeristen steeds vaker via de digitale weg informatie zoeken over de streek waar zij hun vakantie of dagtrip willen doorbrengen. Dat heeft in Horst aan de Maas in 2011 al geleid tot digitale informatiepunten op diverse locaties als toevoeging op het bestaande VVV kantoor. Maar wij gaan nu, met dit nieuwe project, een stap verder om de informatieverstrekking aan de toerist te optimaliseren.” 

Helemaal Horst aan de Maas
Landgoed de Gortmeule in Horst aan de Maas is eveneens ambassadeur van lokaal gastheerschap. De kleine camping ligt even buiten de bebouwde kom van Horst. Eigenaren Ton en Fien Hoeijmakers: “Wat wij terugkrijgen voor ons gastheerschap? De dankbaarheid die onze gasten tonen om deel uit te mogen maken van onze passie om dit prachtige stukje Horster historie te behouden. En natuurlijk voor het stuk eigengemaakte vlaai, dat ze bij aankomst krijgen.” 

Het Toeristisch Platform Horst aan de Maas is een coöperatie van 90 ondernemers uit de toeristische sector. Jeske van Gerven: “Zo gaan wij binnenkort van start met een mobiel promotieteam met steeds wisselende samenstelling, dat op strategische plekken en momenten paraat is om bezoekers aan onze gemeente wegwijs te maken. Ze bieden inspiratie en verstrekken informatie over onder meer bezienswaardigheden en evenementen in onze regio. Een eerste try out was tijdens de Aspergefeesten in Grubbenvorst. Op den duur streven wij naar 30.000 contactmomenten per jaar, waarbij het team 200 keer per jaar uitrukt. Verder leiden wij mensen op om als ambassadeur voor ons gebied op te treden. Deze ambassadeurs gaan een netwerk vormen dat door geïnteresseerden aangesproken kan worden. In feite kan iedereen ambassadeur worden.”

Het Toeristisch Platform Horst aan de Maas wil de sector toerisme en recreatie vooral toekomstbestendig maken. “We geven de bezoekers zoveel mogelijk tools om alles te weten te komen over Horst aan de Maas. Daarvoor hebben wij natuurlijk de website Liefde voor Limburg, maar we geven ook ieder halfjaar een tijdschrift uit: Helemaal Horst aan de Maas. Dit is verkrijgbaar op 30 vakantieadressen en via het lokale promotieteam.”