“En toen verhuisden ze naar Nieuw-Zeeland”

Als mediator bij financierings- en zakelijke vraagstukken werd ik gevraagd om bij een agrarische familie te komen praten, waarbij de emoties snel op liepen. Het voortbestaan van het familiebedrijf leek geregeld, totdat Janneke en Sander anders besloten.

Vader Jos en moeder Anneke hadden een melkveebedrijf, dat Jos van zijn vader heeft overgenomen. Het echtpaar heeft vier dochters: Janneke, Chantal, Lisa en Marieke. Janneke had grote belangstelling in het bedrijf en trad na haar agrarische studie toe tot de maatschap van haar ouders. Via de notaris werd alles correct vastgelegd, waarbij ook de andere dochters niet zijn vergeten. Het bedrijf werd uitgebreid en gemoderniseerd. Tot grote vreugde van haar ouders kreeg Janneke een relatie met Sander, die ook nog eens affiniteit had met de rundveehouderij. Een perfecte combinatie voor bedrijfsopvolging. De voorbereiding tot overname werden in gang gezet.

Onderliggende emoties

Jos en Anneke zagen echter niet aankomen dat Janneke en Sander na eigen onderzoek, praten met ervaringsdeskundigen en diverse rondreizen in het buitenland een andere keuze maakten: ze besloten namelijk te emigreren naar Nieuw-Zeeland. Jos en Anneke moesten ineens andere keuzes gaan maken: langer doorwerken en personeel aannemen om het bedrijf draaiende te houden. Ik mocht alle scenario’s uitwerken, maar ik was ondertussen wel erg benieuwd naar de onderliggende emoties van het gezin.

Chantal, Lisa en Marieke zijn ook het huis uit en hebben een eigen leven, allen op grote afstand van het ouderlijk huis, maar koesteren het warme contact met hun ouders. In de drukke werkzaamheden zijn bezoekjes spaarzaam en nu besloot Janneke, die dichtbij zou blijven, ook nog anders. Jos en Anneke zijn erg verdrietig dat nu al hun dochters op grote afstand wonen en ze daarmee hun kleinkinderen minder vaak zien.

In een gesprek met de dochters wilde ik weten hoe zij aan het verlangen van hun ouders tegemoet konden komen. Uiteindelijk gaf emotie de doorslag: het bedrijf is verkocht, de bank afgelost en met de restopbrengst logeerruimten gecreëerd bij alle vier de dochters. Daarnaast bleef voldoende geld over om de dochters regelmatig en voor langere tijd te bezoeken. De ouders en de dochters waren enorm blij dat ze samen deze stap hebben gezet.

D€ M€€D€NK€RS
Piet Bruisten is mediator bij financierings- en zakelijke vraagstukken, waarbij de mens achter de ondernemer centraal staat. Piet is direct, maar eerlijk. Met zijn ervaring in de financiële wereld en in de advisering aan het MKB en de agrarische sector, wil hij een faillissement voorkomen en het privévermogen beschermen. Piet helpt ondernemers met zijn unieke expertise op het snijvlak van financieringen, bedrijfskunde, insolventie en mediation. Een toegevoegde waarde in huidige economische klimaat. De Meedenkers helpen bedrijven en particulieren bij financiële en administratieve vraagstukken.