What you give, is what you get

Expert Coenders Horst/Expert Venray

077 398 13 88 / 0493 31 93 89

www.expert.nl

Het zijn van die hardwerkende mannen, die vaker in hun zaak te vinden zijn dan thuis. Twee ondernemers in hart en nieren die meer zijn dan alleen het gezicht van hun eigen toko. Emiel Coenders van Expert Coenders uit Horst en Geert Linders van Expert Venray en Deurne zijn twee totaal verschillende personen en toch hebben ze beiden het ondernemerschap niet van een vreemde.

Een specifieke opleiding om hun zaken te runnen hebben Geert (55) en Emiel (57) niet genoten. Geert: “Ik ben geboren en getogen in Ysselsteyn en na vijf jaar mavo in Venray ben ik naar de middelbare technische school gegaan in Helmond.” Emiel werd geboren in Horst en woonde samen met zijn twee zussen en ouders in hetzelfde huis aan de Loevestraat. Het is het pand waar zijn vader het bedrijf startte. “Mijn vader begon hier op 9 november 1953 met de verkoop van witgoed, klein huishoudelijk spul en veel verlichting. Later zijn hieraan televisies toegevoegd. Mijn moeder werkte in de winkel en in de vakanties en weekenden ging ik hen helpen. Langzamerhand groei je steeds meer in het bedrijf, totdat ik het in 1988 overnam”, zegt Emiel.

Geert verdiende in de jaren 70 en 80 zijn sporen in het jeugdwerk en leerde daar de fijne kneepjes kennen van het ondernemerschap. “We bouwden een aardappelloods om tot jeugdsoos, maakten eigenhandig een bar en discotheek en met een paar vrienden draaiden we elk weekend muziek. Ik weet zeker dat menig kastelein in de wijde omgeving stikjaloers op ons was, omdat het ons wel lukte 400 man binnen te krijgen en te houden.” Tot aan zijn dienstplicht in 1986 bleef Geert actief voor de jeugdsoos.

Emiel was na de HAVO en HTS ondertussen helemaal in het bedrijf van zijn ouders gerold en vroeg aan zijn vader ruim dertig jaar geleden of hij de zaak kon overnemen. “Daar moest hij goed over nadenken en hij heeft het mij zelfs afgeraden. Later pas snapte ik hem. Mijn advies aan jonge en startende ondernemers is: groei langzaam in een bedrijf, leer alle facetten kennen en ga ook vooral in zoveel mogelijk bedrijven werken.”

‘We bouwden een aardappeldoos om tot jeugdsoos, maakten eigenhandig een bar en discotheek en met een paar vrienden draaiden we elke week muziek’

Na zijn dienstplicht had Geert enkele kortdurende baantjes, totdat hij in Deurne een elektrowinkel binnenliep met de vraag of ze werk voor hem hadden. “Ik wist en kon niets. Zelfs een videorecorder was voor mij onbekend. Maar snel genoeg raakte ik geïnteresseerd en vanaf dat moment begon ik met repareren, bezorgen en installeren en ging daarna verkopen.” Zijn toenmalige baas had het al snel in de gaten. “Geert, ik ga dadelijk drie weken op vakantie, ik neem aan dat het hier wel zal lukken. Succes!” Vanaf dat moment zat zijn carrière in de lift.
Het ondernemerschap gaat met vallen en opstaan en het succes zorgt ook voor kritische momenten. Geert: “Belangrijke keuzes brengen ook zorgen met zich mee. Daar moest ik mee om leren gaan. Zo blijft emotie altijd een grote rol spelen, maar dat is niet altijd even handig. Ik vond een onafhankelijk sparringpartner die me nog steeds helpt.”

Emiel is zes dagen aan het werk en wil het beetje bij beetje rustiger aan gaan doen. Dan heeft hij meer tijd voor andere dingen. “Fitness, skiën in de winter of nu lekker skeeleren met dit prachtige weer. Gewoon even lekker mijn hoofd leegmaken en afschakelen.” Ook zijn vader liet het ondernemerschap niet makkelijk los. “Tot aan zijn overlijden, nu tweeënhalf jaar geleden, bleef hij me altijd adviseren en steunen”, zegt Emiel trots. Geerts vader had ook een eigen zaak. Hij was kapper in Ysselsteyn en kreeg op zijn 57e een beroerte en stierf tien jaar later. “Ik besefte snel dat er meer is in het leven dan alleen werken. Dus als het even kan, dan klim ik op de racefiets.”

‘Ik wist en kon niets. Zelfs een videorecorder was voor mij onbekend’

Het advies om te gaan sporten kwam 15 jaar geleden van zijn huisarts. Om een financiering rond te krijgen liet hij zich medisch keuren. “Ik woog toen 30 kilo meer en de dokter zei: Geert, je bent wel een beetje te dik. Onthoud dat jouw kinderen je straks ook nog nodig hebben. Sindsdien fiets ik elke week tot wel 500 kilometer en ben ik op mijn voeding gaan letten.”

Het geheim van goed ondernemerschap? Emiel: “Blijf leren van je collega’s, focus op het geheel en ben niet, zoals ik nog weleens kan doen, met te veel randzaken bezig.” Geert: “Duidelijk zijn op je eigen manier, gewoon zoals je als mens in elkaar zit en als je iets belooft dan moet je het ook zeker nakomen. Mijn motto: what you give is what you get.”