Jong geleerd is oud gedaan

EEF De woonprofessionals

0478 585 552

www.eefwonenslapen.nl

EEF Wonen en Slapen

0478 585 552

www.eefwonenslapen.nl

“Wat wil jij later worden?”, vraagt Mees (5) nieuwsgierig aan zijn kleine broertje Tuur (2). Maar voordat het kereltje kan antwoorden komt hun vader met een rol tapijt en volle jerrycan aangelopen. “Waar is dat voor, papa?”, vraagt de oudste. “Luister jongen, ik ga jullie alvast de fijne kneepjes van het vak woningstofferen leren, want daar kan ik volgens mij niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Eef Leijssen, eigenaar van zijn gelijknamige winkels Eef Wonen en Slapen in Venray en Meerlo is op zoek naar nieuwe woningstoffeerders en het is nogal een opgave om er eentje te vinden. Een leverancier vertelde hem laatst dat overal waar hij in Nederland interieurspeciaalzaken bezoekt, ze staan te springen om goede vaklieden. Ze willen de leveranciers zelfs belonen met premies als hij een nieuwe kandidaat aandraagt. “De echte woningstoffeerder is een uitstervend ras en dat vind ik erg jammer. In Rotterdam is een gerenommeerde vakopleiding, maar dat is er maar één. De pas afgestudeerden blijven voornamelijk in het westen van het land hangen.”

Om door een ringetje te halen 

Een woningstoffeerder houdt zich bezig met het stofferen van een woning, waaronder vloeren, trappen en raamaankleding. Eef: “Geen dag is hetzelfde en dat maakt het vak ook zo leuk en uitdagend. Wij zijn verantwoordelijk voor de afwerking van het huis, de laatste fase voordat mensen in hun woning gaan wonen en slapen. De ene dag geef je kleuradvies, de andere dag zorg je dat een vloer prachtig is gelegd, dat een gordijn netjes is gemonteerd of dat een kast op maat precies past. Alles met als doel dat de woning eruit ziet om door een ringetje te halen.”

Mees en Tuur ervaren de winkels van hun vader op deze jonge leeftijd vooral nog als een grote speeltuin. “De toekomst zal ons leren of zij het vak beheersen en vooral of ze het leuk vinden. Want dat is het belangrijkste: een specifieke vaktechnische vooropleiding is wel gewenst, maar geen absolute vereiste. Handig en netjes zijn en logisch kunnen nadenken, dan komt de liefde voor dit prachtige vak vanzelf”, besluit Eef.