Wat heet!

De Haardstede

www.haardstede.nl

Hij heeft zijn beste beentje voorgezet: fris gedoucht, een mooie fles wijn uitgezocht, romantische muziek opgezet, een roos gekocht en de houtkachel aangemaakt. Zijn vriendin Femke strompelt daarentegen doodvermoeid van haar werk het huis binnen en ploft het liefst neer op de bank. De rest van de avond doet ze vooral niets meer. Oeps, daar had Tim, eigenaar van Haardstede in Maasbree, even niet op gerekend.

Gelukkig kennen Femke aan de Brugh en Tim Berberich elkaar al langer dan vandaag en is het knisperen van houtvuur, de aangename warmte en het samen gezellig tegen elkaar aankruipen niet de eerste, maar ook zeker niet de laatste keer voor het stel. Ruim vier maanden hadden de tortelduifjes ook een fantastisch moment gehad. “Een houtkachel in de woonkamer is niet alleen erg romantisch, het brengt het oerinstinct in je naar boven. Samen verwachten wij in oktober ons eerste kindje”, zegt Tim met een grote lach op zijn gezicht.
“Wij zijn op dit moment druk bezig met de voorbereidingen van de kinderkamer en de verhuizing. Femke
en haar zoon Ebbe(7) trekken bij ons in.” 

Tim woont in zijn ouderlijk huis, waar hij samen met zijn ouders Arjen Berberich en Jori van der Velden De Haardstede runt. “Ik vind het prachtig om te zien hoe blij mensen worden als ze een vuurtje stoken. Ze zijn één met de elementen hout, zuurstof en vuur.” 

“Ik vind het prachtig om te zien hoe blij mensen worden als ze een vuurtje stoken.”

Naar een goed gestookt houtvuur kun je urenlang kijken: het geeft een aangename warmte en het levert daarbij hernieuwbare en draagbare energie op. Jori: “Als je een boom omhakt, in stukken zaagt van twee kilogram en dat twee jaar laat drogen, dan krijg je ideaal stookhout met een vochtigheid van maximaal 15%. Een blok hout staat gelijk aan een kuub gas en levert maar liefst drie kilowatt aan warmte op.”

Het adviespunt van hout
Tim: “Als je goed stookt, dan stook je alles op. Je hebt weinig tot geen afval en je ruikt niets, maar je moet het wel goed doen. Geen nat hout of lege pakken melk op het vuur gooien.” De Haardstede nodigt bestaande en nieuwe klanten uit voor advies-avonden. Jori: “We leggen ze uit dat het vuur maken op de Zwitserse methode het beste is: dikke blokken onderin en kleine blokjes er bovenop, die je vervolgens aansteekt.”

“Waar het vroeger vooral de functie had om een huis te verwarmen, willen mensen nu vooral sfeer creëren.”

Arjen en Jori begonnen in 1997 samen met de verkoop, installatie van en het advies over houtkachels in het midden- en topsegment. “Onze zoon Tim is inmiddels de kartrekker ensamen met onze medewerker Jens Koch uit Baarlo, die recent papa is geworden, runt hij de business.” In de afgelopen 21 jaar is de branche enorm veranderd. Arjen: “Waar het vroeger vooral de functie had om een huis te verwarmen, willen mensen nu vooral sfeer creëren. Ze willen het liefst vuur zien en geen warmte hebben. Maar dat gaat niet, want bij je vuur komt warmte kijken.” Tim vult aan: “Een houtkachel en het rookkanaal hebben ook de juiste aandacht nodig: correct geïnstalleerd en regelmatig onderhouden. Van een goed onderhouden houtkachel heb je een leven lang plezier.”