Jori heeft vaker met dit bijltje gehakt

De Haardstede

www.haardstede.nl

De hete dagen van de afgelopen zomer liggen achter ons. Het aangename buitenleven maakt plaats voor gezelligheid in huis. Op een koude avond romantisch naast elkaar op de bank, tegenover de houthaard. Maar voordat het zover is, mag je er eerst eentje aanschaffen die prima past in jouw interieur en bij jouw smaak. Maar waar begin je en  hoe doe je dat eigenlijk: stoken?

Tim Berberich van Haardstede in Maasbree: “Goed stoken is belangrijk. Hedendaagse haarden hebben alle techniek in huis om het hout zo optimaal mogelijk te verbranden. Door het hoge rendement is de belasting op het milieu minimaal.” Jori van der Velden vult aan: “Het rendement is zelfs 80 procent. Gunstig voor de warmte in het huis, het milieu en de portemonnee.”

En als je dan zo samen lekker knus op de bank zit, genietend van een hapje en een drankje en wellicht de laatste editie van HetMagGezien leest, dan zie je dat het vuur in een haardkachel een visueel spektakel is. Jori: “De bewegingen van het vuur geven je een prettig en geborgen gevoel. Wist je trouwens dat de mens al meer dan 400.000 jaar het vuur beheerst en dat zonder vuur de ontwikkeling van onze beschaving ondenkbaar is.”

Tim: “Het is belangrijk om het hout goed op te slaan en goed stoken is niet moeilijk als je maar de drie basisregels in acht neemt.” Jori vult aan: “Zelf hout verzamelen, beoordelen, houthakken, het vuur aansteken en dan met een goed glas wijn staren naar een mooi vlammetje in de haard, groot of klein. Met een haardkachel wil je maar een ding: genieten.”

De drie basisregels om goed te stoken:
1. Bewaar hout gestapeld minimaal 2 jaar op een droge, goed geventileerde plek en bescherm het tegen regen.
Een dag van tevoren haal je het naar binnen;
2. Verbrand alleen onbehandeld hout in stukken.
Geen afval of behandeld hout;
3. Steek het hout aan volgens de Zwitserse Methode:
van bovenaf met fijn aanmaakhout.

Feitjes
• slechts 1 tot 2 procent van het hout blijft over als as, dat je goed afgekoeld kan afvoeren in biobak of direct  gebruiken in eigen tuin;
• brandhout is gemeten in kubieke meter (m3): een houtstapel, ook met lucht, van telkens 1 meter in de lengte, breedte en diepte;
• 1 m3 dennenhout weegt ongeveer 350 kilogram en is 160 m3 aardgas (1,4 MWh = 1400 kWh = 5040 MJ). 1m3 beukenhout weegt circa 500 kg en is 220 m3 aardgas (2 MWh = 2000 kWh = 7200 MJ)
• In Europa groeien vandaag de dag veel meer bomen dan we gebruiken;
• Duurzaam bosbeheer kan hout als energiebron verdubbelen;
• hout is zinvol alternatief voor fossiele brandstoffen;
• hout is een hernieuwbare grondstof, die ook regionaal beschikbaar is;
• hout is een CO2-neutrale energiebron en draagt niet bij aan de klimaatverwarming.