Geen vieze handen

De ambassadeurs
Conny Saris en Hanke Brouwer

 

Saris en Brouwer. De namen zouden niet misstaan op de gevel van een chique advocatenkantoor, maar niet is minder waar. Ze horen bij Conny en Hanke, die beiden als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken.

Het is een drukte van jewelste op Boerderij Wienes in Hegelsom. De hulpboeren brengen de dieren vanuit de stallen naar buiten. Het is de werkplek van Conny Saris, waar tal van activiteiten plaatsvinden voor mensen met een beperking. “In het verleden werkte ik hier voor de pluimveehouderij van mijn broer. Nu begeleid ik sinds vijf jaar de senioren, die hier naar de dagbesteding komen”, vertelt Conny. “Ik ga met hen wandelen of maak een praatje met ze. Velen van hen zijn aan het dementeren of hebben een lichamelijke beperking. Vroeger kwamen hier ook mensen, die eenzaam waren of leden aan een lichte vorm van dementie. Door bezuinigingen in de zorg is er voor deze groep geen geld meer voor een dagbesteding bij ons.”

De doelgroep van Hanke Brouwer bevindt zich aan de andere kant van het leeftijdsspectrum. Hanke: “Na mijn loopbaan in het speciaal onderwijs ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor Kies Techniek in Venray. Deze instantie wil dat leerlingen van de basisschool al vroeg in aanraking komen met techniek. Helaas denken veel ouders dat je vieze handen krijgt van technisch werk. Zij zien hun kind liever carrière maken op een andere vlak.” Voor Kies Techniek onderhoudt Hanke onder meer contact met de technische bedrijven in en rond Venray. “Ik wil de ondernemers graag betrekken bij onze activiteiten. Zo hebben wij een expeditielab, waar kinderen van groep 7 kennis maken met verschillende vormen van techniek. De bedrijven dragen hieraan bij door te laten zien wat ze allemaal in huis hebben.”

Hanke en Conny beamen beiden dat het helpen van mensen veel voldoening geeft. “Ik geef de mensen aandacht. Dat kost niks en je krijgt er zoveel voor terug”. Hanke: “Er is niets mooiers dan een kind zelf laten ontdekken wat het met eigen handen kan maken”. De dames merken tijdens het gesprek dat ze een gedeelde passie voor dieren. Ze besluiten samen een kijkje te nemen bij het nieuwste dierenvertrek op Boerderij Wienes. Met eigen handen gebouwd, uiteraard.

Welke ambassadeurs verdienen volgens jou een podium? Laat het ons weten via info@hetmaggezien.nl