Vissen in dezelfde vijver

De ambassadeurs
Esther Goumans en Elly Tomlow

Wat hebben achtergelaten huisdieren en vluchtelingen met elkaar gemeen? Ambassadeurs Esther Goumans van Dierenambulance Noordelijk Limburg in Smakt en Elly Tomlow van Vluchtelingenwerk Horst aan de Maas leggen hun ervaringen bij de vrijwilligersorganisaties naast elkaar.

Een gedumpte pup langs de snelweg of een Syriër die voor het oorlogsgeweld zijn land moet ontvluchten. “Ze zijn allebei volledig ontheemd en hebben hulp nodig”, zegt Esther Goumans. Elly vult haar aan: “En een nieuwe plek om te wonen”, vult Elly aan. “Bij Vluchtelingenwerk helpen wij de mensen, die hun land moesten verlaten, op weg in hun nieuwe omgeving”, vervolgt Elly. “Met 48 vrijwilligers zorgen wij dat ze zich thuis voelen. Dat gaat niet vanzelf. Vooral het taalprobleem vormt een groot obstakel. Ik heb de overtuiging dat, zodra het huis en alle papieren geregeld zijn, iemand zo snel mogelijk aan het werk moet. Dat geeft de mensen het zelfvertrouwen terug en ze leren de taal sneller. Het bevordert de integratie.”

Esther: “Dieren hebben weliswaar geen begeleiding nodig, maar wel goede opvang. Maar we rijden niet alleen uit voor weggelopen of achtergelaten huisdieren. We kunnen echter niet voor iedere gewonde huismus of een eitje dat uit het nest gevallen is de weg op. Helaas begrijpt niet iedereen dat. We zijn echter gebonden aan het aantal mensen dat wij kunnen inzetten en een beperkt budget. Gelukkig helpt de gemeente ons hierbij. “Liefst 140.000 kilometer en voor 4.000 meldingen per jaar rijdt de Dierenambulance uit in zeven gemeenten in Noord-Limburg en Oost-Brabant. “Wij beperken ons tot Horst aan de Maas”, vertelt Elly. “Desalniettemin kunnen wij nog veel vrijwilligers gebruiken. Dat wordt echter steeds moeilijker”. 

“Wij ervaren hetzelfde bij de Dierenambulance”, vult Esther aan “Wat dat betreft vissen wij in dezelfde vijver.”